Titel: Rövarna i Skuleberget.

Meddelare: Erik Ullberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Långt tillbaka i tiden huserade rövare på Skuleskogen. De hade sin bostad i den stora grottan på Skuleberget. Ofta anföll de och plundrade resande på skogen. En gång tog de fast en skjutspojke. Han hade så pass mycket som 15 kr. men det var förstås andra pengar då än nu. Pengarna tog de. Så hade han en mycket präktig rock, pojken. Även den tog de, men det var troligen vinter och kallt och de ville inte, att pojken skulle frysa ihjäl, varför de satte på honom en av sina rockar. Då han slutligen blev fri från dem, körde han allt vad hästen orkade springa och kom hem. När de började undersöka rövarens rock, hittade de i den en plånbok med ett värde av 300 kr. , så att de blev en bra affär för pojken. Så har sägnen gått.